1998. godina RIM

1998. godina RIM 

Vjernici novoutemeljene Požeške biskupije prvi puta su zajedno bili na hodočašću od 13. do 18.travnja 1998.godine. Predvođeni biskupom msgr.dr.Antunom Škvorčevićem nas 1200 pošlo je u Rim kako bi papi Ivanu Pavlu II, zahvalili za uspostavu biskupije. Najbrojniji među hodočasnicima bili su Pleterničani s kojima su išli i članovi KUD-a “Orljava” u narodnim nošnjama.

Na putu do Rima pleternički hodočasnici su se nakratko zaustavili u Firenzi a na povratku u Asissu i Padovi. Za vrijeme boravka u Rimu razgledali smo brojne kulturno-povijesne spomenike a s ostalim hodočasnicima bili smo na zajedničkim svetim misama u bazilikama Sv.Petra i sv.Pavla.

“Predragi, ovim ste činom, u kojem sudjeluju predstavnici svih slojeva Požeške Crkve, željeli potvrditi zajedništvo s Rimskom Crkvom i s Petrovim nasljednikom. Vratite se svojim domovima čvrsti u vjeri, te pripravljajući se prijeći preko praga trećeg krščanskog tisućljeća, svjedočite za krščanske vrijednosti što su tako prijeko potrebne za materijalnu i duhovnu obnovu vaše Domovine, koja je prvo prošla kroz duga desetljeća diktature, a potom doživjela razorni rat. Sve vas pratio moj blagoslov. Hvaljen Isus i Marija!” – kazao je hodočasnicima na hrvatskom jeziku papa.

Posljednjeg dana boravka u Rimu hodočasnici su posjetili i baziliku Sv.Lovre gdje je biskup Škvorčević pročitao dekret Kongregacije za Bogoštovlje i disciplinu sakramenata kojim se odobrava njegov zahtjev iz veljače te godine da se Sv.Lovro proglasi zaštitnikom Biskupije.