2000. godina SVETA ZEMLJA

Na prvo hodočašće u Svetu zemlju vjernici Požeške biskupije su krenuli 23.veljače 2000-te godine a među njih stotinjak bilo je i osmero Pleterničana.

“Papa Ivan Pavao II. je 5.srpnja 1997.godine utemeljio našu Požešku biskupiju a mi smo predprošle, 1998.godine, krenuli u Rim da bismo kao nova biskupija tamo otkrili svoje duhovno korijenje. Evo nas sada u ovoj Svetoj, jubilejskoj godini, 2000-oj obljetnici utjelovljenja i rođenja Isusova, ovdje u Svetoj zemlji kao predstavnici Požeške biskupije. Željeli bismo upravo ovdje u ovoj Svetoj zemlji, Isusovoj, prepoznati se još jedanput tko smo mi, čemu mi dugujemo kao nova biskupija, ali i kao hrvatski narod, svoje duhovno korijenje -rekao je požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević na prvoj zajedničkoj svetoj misi u Bazilici Navještenja u Nazaretu.

Tijekom boravka u Svetoj zemlji Pleterničani i ostali vjernici Požeške biskupije posjetili su Kanu Galilejsku, brdo Tabor, Kafarnaum, Brdo Blaženstava, Tabghu, Betlehem, Jeruzalem, Ein Karem i Betaniju. U Jeruzalemu su zajednički pošli na križni put a na rijeci Jordan su obnovili krsne zavjete.

” Neka zagovor Blažene Djevice Marije, neka zagovor Ivana Krstitelja, a osobito neka milost duha Isusova, učine da ono što je začeto u nama kao Božje na ovom svetom putu, na hodočašću u Svetoj zemlji, urodi svojim rodom u domovini kada se vratimo” – istakao je među ostalim biskup Škvorčevim na misi u Crkvi sv.Ivana Krstitelja u Ein Karemu prije polaska kući.