Časne sestre

Časne sestre Kćeri Božje Ljubavi u Pleternici

U pleterničkoj župi od 1956. godine žive i djeluju časne sestre Kćeri Božje ljubavi. Časne sestre su u Pleternicu došle na savjet bl. Alojzija Stepinca, na poziv tadašnjeg župnika Ljudevita Petraka, a zahvaljujući pleterničkoj obitelji Jure i Marije Jukić. Oni su žarko željeli da se u njihovoj kući osnuje samostan redovnica kako bi sestre ostale u pleterničkoj župi. Nakon Jukićeve smrti kuća i imanje ostavljeno je časnima u nakani izgradnje samostana. Nastojanjem i uz suglasnost Zagrebačke nadbiskupije, a zauzimanjem pleterničkog župnika Antuna Ćorkovića, koji daruju zemljište 1997.godine izgrađen je samostan časnih sestara na pleterničkom brijegu. Veliku pomoć u izgradnji pružili su im pleternički vjernici i župljani. Samostan je blagoslovio 17.kolovoza 1997.godine prečasni Josip Klarić, zagrebački kanonik, uz asistenciju vlč.Antuna Ćorkovića. Kapelica u samostanu svečano je otvorena i blagoslovljena 28.travnja 1999.godine od požeškog biskupa msgr.dr. Antuna Škvorčevića uz koncelebraciju vlč.Antuna Ćorkovića i nazočnost Generalne glavarice Družbe Kćeri Božje ljubavi sestre Nicoline Hendges, njezine zamjenice sestre Lucyne Mroczek i provincijalne glavarice sestre Dubravke Moharić, te drugih časnih sestara.
Svojim životom i djelovanjem sestre su na raspolaganju u župi. Predaju vjeronauk u školi, pripremaju djecu za prvu sv. pričest, vode dječji i mješoviti crkveni zbor, brinu se za crkveno ruho i kićenje crkve, uključuju se u sva vjerska događanja u župi tijekom godine. Svojim trudom i zalaganjem nastoje u svakom trenutku živjeti karizmu svoje Utemeljiteljice i djelovati prema njezinom načelu: “Činiti dobro, darivati radost, usrećivati i voditi u nebo”.
Svoj zlatni jubilej redovnice Kćeri Božje ljubavi proslavile su na blagdan Milosrdnog Isusa 2006. godine. Misno slavlje o 50. obljetnici djelovanja časnih sestara u župi Pleternica predvodio je požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević uz koncelebraciju pleterničkog župnika i desetak svećenika te nazočnost brojnih vjernika i časnih sestara pristiglih iz svih krajeva Provincije.
Redovnice iz Družbe Kćeri Božje ljubavi u pleterničkoj župi: Blaženka Farenbachen(1956.), Vjera Bogdan, Eugenija Pintarić, predstojnica(1968.), Salvatora Kolić, Agata Petrikić, Neda Pužić, Danica Ranogajec, predstojnica(1977.), Augustina Špišić, predstojnica(1994.), Hela Jurnečka, predstojnica(1997.), Mateja Radman, Barbara Mlakić, Dominika Šašo, Ranka Kazalo, Donata Gravić, Leopolda Kefelja, predstojnica(2003.), Melita Kolar, Mirka Krajinović i Lidija Kalfić.
Trenutno u samostanu žive i djeluju s. Augustina, s. Leopolda i s. Lidija.