Lektori

Lektori župe Sv. Nikole biskupa u Pleternici

Zajednica liturgijskih čitača – lektora u našoj župi djeluje već godinama. Okupili smo se krajem 2000. godine na poziv našega župnika. Cilj nam je bio osnovati grupu navjestitelja Božje riječi – čitača ili latinski “lektora”.

U početku smo održavali liturgijske susrete svakog četvrtka na kojima smo željeli osvijestiti važnost uloge čitača.

Budući da je riječ o čitanju svetih tekstova, osim dobroga glasa i dikcije, da bi se postalo čitačem, potrebno je aktivno življenje vjere. Temeljna zadaća naše zajednice je naviještanje Božje riječi nedjeljom i blagdanom.

Na treću nedjelju došašća, 6. prosinca 2001. biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, svečano je uveo deset vjernika laika u službu čitača – lektora uz molitvu za Božji blagoslov. To su: Mirko Čuljak, Branimir i Đurđica Štefanac, Tomislav i Zdenka Vračić, Dubravka Mijatović, Marija Gabrek, Anka Kukuruzović, Miroslav Gazilj i Stanko Pavković. Na dar smo dobili Bibliju. – “Neka Božja riječ koju naviještate ne progovara samo vašim glasom, nego i srcem”, rekao je tom prigodom biskup.

Tako smo postali prvi lektori, ne samo u našoj župi, nego i cijeloj Požeškoj biskupiji. Željeli smo da nam se pridruže i drugi laici vjernici te da se naša zajednica poveća. Međutim, nitko nam se nije pridružio, a četvero nas je napustilo. To su Zdenka i Tomislav Vračić, Miroslav Gazilj i Stanko Pavković.

Željeli bismo da među čitačima bude i mladih te više skupina podijeljenih prema starosti i napredovanju u službi.