Mladi

Mladi pleterničke župe

U pleterničkoj župi sv. Nikole od 2004. godine aktivno djeluje zajednica mladih koja okuplja osnovnoškolce, srednjošlkolce i studente. Nakon razgovora tadašnjeg gimnazijalca Petra Radonića, sa pleterničkim župnikom vlč. Antunom Ćorkovićem, te 2004. godine, odobren je i blagoslovljen rad mladih.Godinu dana okupljali su se u pleterničkoj crkvi, uz duhovno vodstvo patera Zvonka Šeremeta, svećenika Srca Isusova. Zajednica mladih izrastala je i iz druženja na karizmatskim susretima u Bjelovaru, Velikoj Gorici i Zagrebu. Cilj okupljanja mladih jest zajedništvo,vjera, molitva i življenje po evanđeoskim vrijednostima. Mladi Pleterničani rade i okupljaju se u skupinama. Vrlo aktivna, uz dosta promjena tijekom godine, je skupina srednjoškolaca i studenata, te nešto manja skupina koju čine osnovnoškolci i krizmanici.

Mladi su najaktivniji nedjeljom. Sudjeluju u večernjem Euharistijskom slavlju gdje čitaju, pjevaju i sviraju, a nakon Sv. mise odlaze u molitvenu dvoranu gdje imaju zajednički susret, molitvu uz pjesme, obradu određene teme iz Sv. Pisma, a potom razgovaraju, uz nazočnost i koordinaciju župnog vikara. Razgovaraju o vjeri kroz odgoj, ljubavi prema Bogu i bližnjemu, zajedništvu. Članovi zajednice mladih djeluju i na druge načine, pa tako postaju animatori kako bi se približili Riječi Božjoj, a na raspolaganju su u svim potrebama i akcijama, prečasnom gospodinu župniku, u njegovom radu tijekom godine, posebno u devetnici Gospe od Suza. On ih podupire u radu i njihovom osmišljavanju za dobro pleterničke župe. Mladi Pleterničani aktivno sudjeluju i u župnom Caritasu, organiziranjem kreativnih radionica, pa u Adventu i Korizmi obilaze bolesne, nemoćne i siromašne u župi, uz darivanje prigodnih poklona, razgovaraju s njima, te im tako toplinom riječi donose svijetlo Božića i Uskrsa. Tijekom godine članovi zajednice sudjeluju na redovitom Križnom putu, na Cvjetnicu, iz Svetišta Gospe od Suza do kapelice Sv. Petra na Starcu, kao i na Križnom putu Požeške biskupije. Odlazili su i na susrete mladih i druga hodočašća u Pulu, Varaždin i Međugorje. U današnje vrijeme kada se mladima s raznih strana nude upitni i neprimjereni sadržaji, mladi pleterničke župe pokazuju svojim primjerima da postoje i mogućnosti izbora u odabiru Isusovog puta, uz žrtvu, koja se isplati i koju treba revno promicati i svjedočiti. Dobar dio njih članovi su pleterničke molitvene zajednice Gospe od Suza i Djela za duhovna zvanja, koji su ih od početka molitveno pratili i snažili. Oni svjedoče da mlade treba poticati, pozivati i upotpunjavati njihovo slobodno vrijeme novim kršćanskim vrijednostima i sadržajima u izgradnji civilizacije ljubavi i života.

U ranijim godinama mlade Pleterničane pomagali su i pratili ih, u njihovom duhovnom odrastanju dosadašnji kapelani u župi vlč. Pejo Oršolić, vlč. Mario Rašić i sadašnji župni vikar vlč. Ivan Štivičić.