Svjedočenja

Đuri Hamplu, rođenom u Frkljevcima a sada nastanjenom u Pleternici, osamdeset i tri su godine ali se prvih godina devetnica Gospi od Suza još uvijek dobro sjeća. Već tada, kaže, na pleternički brijeg je dolazio narod i iz susjednih župa što je bio znak da je pobožnost koju je pokrenuo vlč. Petrak rado prihvatio. I tih godina misa se služila na otvorenom pa, iako je znalo biti i lošeg vremena, narod je dolazio u sve većem broju. Sjeća se tako gospodin Đuro, kako je 1957.godine za vrijeme devetnice podijeljeno 9000 pričesti. Također se rado sjeća i dolazaka patera Stjepana Milera. – Imao je takav glas da je njegovu propovijed čula cijela Pleternica – kaže Đ. Hampl.

Govoreći o počecima slavljenja Gospe od Suza, Đuro Hampl je ispričao i kako su sva sela, koja su imala Gospin kip, slala djevojke da ga nose u procesiji. Djevojke su se tada natjecale koja će kip ljepše ukrasiti cvijećem i svjetlima. Za Frkljevce i Kadanovce lik Gospe nosile su djevojke Jula Banović, Adela Tomašević, Zdenka Juras, Marica Arambašić, Kata Livaković i Ankica Kovačević zbog čega su završile u zatvoru. Tamo su bile sedam dana a osam dana se platilo. – Da bi se onemogućila devetnica, milicija je branila masovno okupljanje pod izgovorom da se pojavila zarazna bolest. Župnika su maltletirali prijeteći mu što okuplja narod a bicikliste su vračali nazad zato jer navodno, nemaju svjetla i ispravne kočnice na biciklu. Milicija je isto zatvarala rampu na pruzi u Pleternici i nije puštala nikoga bez osobne iskaznice. Žene su nosile odjeću prekrivenu travom u košarama, pretvarajući se da se vračaju s polja i tako su puštene.

Vlasti su željele spriječiti procesiju i nošenje Gospe iz okolnih sela ali smo mi Gospin kip odnijeli iz sela prije devetnice kako bi ga djevojke ipak mogle nositi u procesiji – ispričao je Đ. Hampl. Svoja sjećanja na devetnicu Gospi od Suza, rušenje stare i gradnji nove crkve te druge događaje vezane uz pleterničku župu Đuro Hampl je opisao u rukopisu za koji se nada da će jednom biti tiskan u obliku male knjižice. U prosincu 2005.godine požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević mu je uručio Biskupijsku plaketu s poveljom priznanja i zahvalnosti.