Vjernici

Josip Marić, đakon

Na župskoj internetskoj stranici predstavljamo i naše župljane koji prednjače svojom vjerom i odanošću Bogu. Josip Marić, đakon, kojega je požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević na misi 20. prosinca 2009. zaredio za đakona pripada ovoj skupini naših vjernika. Josip Marić, sin Ilije i Ljubice, rođen je 2. veljače 1982. u Požegi. Završivši osnovnu školu u Pleternici upisao je dječačko sjemenište u Zagrebu, a svoje teološko obrazovanje stekao je na fakultetu Vrhbosanska katolička teologija u Sarajevu.

 

– Početak simpatiziranja svećeničkog poziva doživio sam kao školarac petog, šestog razreda, no pri kraju osmog razreda moja odluka za služenju Kristu bila je dovoljno sazrela da sam odlučio upisati sjemenište. Na moj odabir utjecala je i svježina pastorala koju su u našu župu svojim dolaskom unijeli naš sadašnji župnik Antun Ćorković i sestra Hela. Duhovna druženja mladih i ugošćavanje bogoslova na Euharistijskim slavljima također su za mene bila jedan vid svjedočanstva koja su me poticala na razmišljanje o svećeništvu. Ponekad su se javili padovi i dvoumice, no ideja služenja Bogu i čovjeku kao svećenik uvijek je jasno i snažno prevladavala i nanovo osvježavala i jačala moj poziv – rekao je J.Marić.

Svoje prvo služenje Crkvi kao đakon Josip obavlja u župi Presvetog Trojstva u Daruvaru. – Upravo ovdje sa svojom prvom zajednicom vjernika kojima sam povjeren osvjedočio sam se koliko je velika potreba svećenika vjerniku, a i samu radost svećeništva pri pruženoj pomoći čovjeku kroz sakramente ili bilo koji drugi način – dodao je J.Marić.