2013-08-31_Gospa_od_suza_2013

SVETIŠTE GOSPE OD SUZA – PLETERNICA

Devetnica Gospi od Suza od 23.08.-31.08.2013.

Devetnica Gospi od Suza
23.08.2013. – prvi dan

   POČELA DEVETNCA “GOSPI OD SUZA”: Hodočasnicima govori duhovnik iz Đakova Bože Radoš

“Blažena ti što povjerova” – geslo je pod kojim je u petak, pedesetosmu godinu zaredom, započela devetnica “Gospi od Suza”. Vodi ju vlč. Bože Radoš, duhovnik bogoslovnog sjemeništa u Đakovu. – Naglasak u propovijedima ovih dana bit će upravo na tom geslu. Obzirom da smo u Godini vjere, kroz devet dana ćemo ‘prošetati’ kroz devet Marijinih kuća, počev od kuće početka, odnosno nazaretske kuće. Osluškivat ćemo kako Marija govori, na koji način razgovara s Bogom, kako uči nas razgovarati s Bogom. Onda ćemo poći prema njenom hodočašću u Ein Karim, u kuću , gdje moli zajedno sa Elizabetom i Zaharijom. Dakle, to je kuća molitve. Zatim, treća kuća, možemo je nazvati kuća sumnje i snova-to je Josipova kuća. Slijedi ‘kuća kruha’, odnosno Betlehem. Poslije toga dolazi ‘kuća-trideset godišnjica svakidašnjice. Svakidašnji dom. Naravno, progovorit ćemo i o ‘kući vina’, Kani, koja označava novi početak pod križem i potom o kući ispunjena Duhom Svetim. To je Marija na Pedesetnicu i jasno,vrata nebeska gdje ju slavimo kao Proslavljenu. Dakle, na devet mjesta Marijinih nastojat ćemo se zadržati i osjetiti ono što ona ima kao svoj put vjere i što nam kao naša učiteljica u vjeri nudi, na koji način nam ona biva učiteljica u putu vjerničkoga napredovanja – rekao je vlč. Radoš za naš portal neposredno prije početka svete mise. Osnovna poruka, dodao je, koja će se u njegovom obraćanju hodočasnicima ‘provlačiti’ slijedećih dana bit će: Rast u vjeri. Svako od tih zaustavljanja u Marijinim kućama, kaže vlč. Radoš, je kao jedna učionica gdje rastemo u vjeri, gdje dolazimo do iskustva zrele vjere. – U nekoliko ovih ‘kuća’ bit će govora i o tome kako Marija komunicira s Isusom, dakle, osvrnut ću se i na pitanje komunikacije između roditelja i djece. Već drugi dan će biti govora o zarukama,zaručništvu, potom ćemo se podsjetiti događaja u hramu i vidjeti na koji način se 12-godišnji dječak susreće s određenim problemom i kako Marija i Isus komuniciraju a jasno, onda slijedi i njihova komunikacija u Kani Galilejskoj koja se odvija s dubokim povjerenjem – najavio je vlč. Radoš.

Kao i svake godine, prije svete mise, od 18 sati se moli krunica koju predvode vjernici neke župe. Ovaj puta to su bili Pleterničani koji su također predvodili i klanjanje pred Presvetim nakon mise u župnoj crkvi. Večeras će klanjanje predvoditi vjernici iz župe Bučje.

 24.08.2013. – drugi dan

            DEVETNICA “GOSPI OD SUZA” (2. dan): Marija nas u svome “Veliča” uči kako zahvaljivati Bogu

U svojoj propovijedi drugog dana devetnice “Gospi od Suza” vlč. Bože Radoš je hodočasnicima progovorio o putu trudne M arije u Ein Karim rođakinji Elizabeti koja je u starosti ostala trudna, o njihovom odnosu i Marijinom “Veliča” – Kada Bog uđe u naš život više nema zaustavljanja,moramo poći dalje. Gospodin ne trpi nikakvu lijenost,ne trpi da ostanemo gdje jesmo. On nam ne želi nešto malo promijeniti u životu nego nam želi dati novi put, novu snagu gdje ćemo ustati i žurno poći. U duhovnom životu onaj koji stoji uvijek ide nazad. Uvijek je potrebno učiniti korak sa srcem. Marija to upravo čini. Pratimo njezin korak, radostan korak, kojim ide Elizabeti. To je zaista pravo hodočašće. U sebi nosi Boga. I mi, kad idemo na hodočašće, želimo hodati s Bogom….. Elizabeta se povukla na brdo, u ljetnikovac.
Ono što se u njoj događa traži njenu punu pažnju. Elizabeta je žena koja je započela dijalog sa živim Bogom, koji je oživio njenu mrtvu utrobu… Ako se riječ Božja u nama nastanila, ako smo dopustili da ona govori kroz naše riječi,kroz naše ponašanje, onda smo i mi svetohranitelji, Boga nosimo, pokazujemo ga drugima. Po našim riječima, našem susretu, i Bog dolazi drugima….Marija i Elizabeta su žene u zagrljaju, u svetištu koje privlači. I započet će njihova pjesma. Elizabeta će kazati ono što je uzrok njezine radosti, ono gdje sve počima i sve staje: to je Marijina vjera. Blažena ti što povjerova! To je početak i to je put Božji kroz život. To nam želi kazati:Blaženi ste jer vjerujete. To je otvoreni put da Bog može ići kroz naš život. …. Iz Marijinih usta poteći će molitva veličanja, hvaljenja Boga. Dok Marija pjeva svoj Veliča i Ivan će zaigrati od radosti, zaplesat će u utrobi.
Marija nastavlja pjesmu radosti koja nas uči kako valja moliti se Bogu. Doći pred Boga i od njega zatražiti sve-da nam se sav daje, da nam se potpuno preda. Vjerujem da smo večeras došli ovdje sa svojim nakanama… ali, ne možemo se zadovoljiti time da nam Gospodin da to i to i da se ništa drugo ne događa u nađem životu. Možemo se zadovoljiti samo ako nam se Bog u potpunosti da, onako kako se daje Mariji. Put razumijevanja i Božjeg darivanja je zahvaljivanje Bogu na svemu onome što je učinio u našem životu. Naša molitva je prije svega zahvalna molitva i Marija nas uči u svome Veliča kako zahvaljivati Bogu. Danas molimo Mariju da nas uči moliti, da nas uči na pravi način častiti. Mariju častimo onda kada njezinim riječima,njezinim srcem i osjećajima Boga veličamo – kazao je među ostalim, vlč Radoš.

Priredila Vesna Milković

25.08.2013. – treći dan

DEVETNICA “GOSPI OD SUZA”(3.dan): Planirajmo život tako da u njemu ima mjesta za Boga I trećeg dana devetnice hodočasnici su se počeli na prostoru kraj crkve okupljati već u kasnim poslijepodnevnim satima. Vrijeme do mise su koristili da se pomole u crkvi ili kraj kapelice, za ispovijed, uplatu misa ili molitvi za osobne nakane…a nešto iza 18 sati započela je zajednička molitva krunice. Predvodili su ju vjernici župe Čaglin, Ruševo i Zdenkovac. Trećeg dana devetnice vlč. Bože Radoš je u propovijedi, kroz primjer zaručnika Marije i Josipa, progovorio o tome kako u našem životu moramo ostaviti mjesta za Boga. – Josipu se Bog javlja riječima “Ne boj se!” Jer, kad se bojimo Boga onda bježimo iz njegove priče. Nemojmo bježati jer u Njegovoj priči ima mjesta za tebe. Kad razmišljamo ljudskim samo očima, kada ne dopustimo da Bog bude u središtu i da bude srce čovjeka, tada je naš zaključak često pravedan i logičan ali ne ostvaruje ono što Bog hoće. Kad planiramo svoj život nemojmo ga planirati tako čvrsto da Bog nema što proširiti, da nema mjesta za Boga. Josip baš to radi:Gradi svoj život ali tako da Bog ima što nadodati. Ono što je bitno, što je nužno u životu Bog će nadodati,proširiti će zgradu našeg života – naglasio je vlč. Radoš.. Kako se u nedjelju slavio Ljudevit, pleternički župnik i rektor svetišta Gospe od Suza preč. Antun Ćorković se prisjetio svog prethodnika Ljudevita Petraka koji je i pokrenuo devetnicu te mu na tome još jednom zahvalio. Na kraju mise se također zahvalio i č.s. Robertini Šašo koja, nakon godinu dana provedenih u Pleternicu, odlazi na novu službu. Uručio joj je cvijeće, baš kao i sestri koja će ju zamijeniti u samostanu sestara Družbe “Kćeri Božje ljubavi” Ireni Bošnjak.

Priredila Vesna Milković


26.8.2013. – četvrti dan

DEVETNICA “GOSPI OD SUZA”(4.dan)

I četvrtog dana devetnice vlč.Bože Radoš je nastavio voditi vjernike kroz ‘Marijine kuće’. Nakon što je prvog dana govorio o njenoj kući u Nazaretu gdje je ‘riječ tijelom postala’ i gdje je počeo dijalog čovjeka i Boga u drugom danu se osvrnuo na ‘kuću molitve, kuću na brdu’ gdje se sreću Marija i Elizabeta i odakle ‘potječe’ i geslo devetnice:Blažena ti što povjerova. Treći dan je vlč.Radoš ‘zavirio’ u kuću dvoje zaručnika, Marije i Josipa, a četvrtog je dana vjernike u svojoj propovijedi ‘poveo’ u Betlehem, mjesto Isusova rođenja. – Betlehem je kuća dara. U njoj se rodio Isus, kruh koji je sišao s neba za nas – istakao je vlč.Radoš.

Krunicu prije mise i klanjanje pred Presvetim nakon mise predvodili su vjernici župe Kuzmica.

Priredila Vesna Milković

27.8.2013 – peti dan

DEVETNICA “GOSPI OD SUZA”(5.dan): “Obitelj je kuća Crkve, tu se Bog susreće, tu se živi zajedništvo s Bogom”

Petog dana devetnice “Gospi od Suza” vlč. Bože Radoš je vjernicima progovorio o petoj Marijinoj kući, kući svakidašnjice. To je kuća u kojoj su ona, Josip i Isus živjeli običnim životom u Nazaretu a koji je ‘narušio’ poznati događaj kada su njih troje pošli u Jeruzalem gdje se Isus, tada dvanaestogodišnjak, izgubio u hramu. Kada je pronađen nakon tri dana, Marija ga zapita zbog čega je to učinio? – Isus kaže u 12 godini da osjeća gdje je njegovo poslanje. To je vrijeme kada osjetimo koje je naše životno poslanje, to je vrijeme kada se rađa prvi poziv. Mi želimo da nam dijete bude to ili to ali, Gospodin je onaj koji će staviti put za svakog od nas. Isus tako lijepo kaže Mariji, ulazi s njom u dijalog: započelo je novo vrijeme moga života. Ovaj prostor u kojemu jesmo, kuća u kojoj se nalazimo daju nam za pravo i dužnost da razmišljamo i o našoj obiteljskoj molitvi. Obitelj je kuća crkve. Tu se Bog susreće, tu se živi zajedništvo s Bogom. I zato Isus zna da se treba vratiti s roditeljima u dom. Tamo je započelo i tamo je najdublje utisnuto u njegovo biće ono što mu je Otac dao da bude bitni dio njegovoga života. Tako to ostaje i u svakome od nas, ostaje duboko urezano sa željom da ono što je sveto u nama nikada ne izblijedi – roditeljski dom. Iskustvo molitve, zajedništva s Bogom u kući ostavlja trag koji se nikada ne briše. Ono što doživimo u obiteljskom domu to ostaje, trag molitve i zajedništva s Bogom uvijek ostaje kao izvor kojemu se vraćamo – istakao je vlč. Radoš.

Krunicu prije svete mise i klanjanje nakon mise petog dana devetnice predvodili su vjernici župe Buk.

Priredila Vesna Milković

28.8.2013. – šesti dan

DEVETNICA “GOSPI OD SUZA”(6.dan):”Sve što vam On kaže, učinite!”

Šestog dana devetnice “Gospi od Suza” vlč. Bože Radoš je hodočasnike podsjetio na zgodu na svadbi u Kani Galilejskoj kada je Marija primijetila da vina nedostaje te potom na njeno obraćanje Isusu i poslužiteljima, odnosno na Isusovo prvo čudo koje je potom napravio pretvorivši vodu u vino. – Oni koji slušaju riječ Božju oni su najblaženiji. Marija je pozvana da bude u tom blaženstvu, da bude majka vjere. Marija je žena koja okuplja, okuplja sve oko sebe, magnet koji privlači. Ide od sluge do sluge i priopćava im ono što je na Jordanu priopćio Otac nebeski svima:slušajte ga! Sve što vam kaže učinite, kaže Marija slugama. To je zadnja Marijina riječ, njena oporuka. Ona više ništa neće reći u Svetom pismu,to su riječi kojima završava Marijin govor. Ona nema više što kazati nego postaje žena koja koja sluša i upućuje sluge da slušaju. Ona ih okuplja i kaže:Činite sve što vam kaže. Ono što On kaže potrebno je činiti, pokrenuti se poći u život,poći u svijet. Njegove riječi su one koje stvaraju ono novo – posebno je istakao vlč. Radoš.

Priredila Vesna Milković

 
29.8.2013. – sedmi dan

DEVETNICA “GOSPI OD SUZA”(7.dan):

Kako Mariju ‘uvesti’ u našu kuću? Pitanje je na koje je vlč. Bože Radoš progovorio sedmog dana devetnice “Gospi od Suza”. On se pritom ponovo podsjeća događaja u Kani Galilejskoj i prvog Isusovog čuda te to povezuje s Golgotom gdje je Isus dao život za nas. – S Marijom smo na Golgoti gdje nas vodi Ivan evanđelist. Ono što se najavljuje u Kani to se na Golgoti ostvaruje. Marija je žena koja u Kani pokazuje da je spremna promijeniti svoj odnos prema Isusu. Što je između mene i tebe ženo-pita Isus? Vjera. Povjerenje u Njega. Ne više u sina koji je potekao od nje, nego u učitelja koji je pred njom, mesija koji je spreman pretvoriti vodu u vino. Njezina vjera prema Njemu je savršena, Ona ne sumnja. Spušta se u Kafarnaum i postaje učenici Isusova. No, ona djeluje i prije prvog Isusovog znaka. Isus kaže:ženo još nije došao moj čas. Koji je to čas? To je čas slave, proslave, kraljevstva… onaj događaj na Kalvariji. To je čas koji Isus uzima da je njegov čas… Na Golgoti je ostala samo Marija i učenik kojega je ljubio. Tada On reče majci:Ženo evo ti sina. Reče učeniku:Evo ti majke. Događa se nešto novo. U agoniji, u smrti,nastaje život. Agonija smrti prelazi u bol ali koja rađa. Teče krv i voda i rađa se novi život. Rađa se Crkva, rađa se jedna nova obitelj…Marija nije dana nama da se brinemo za nju,dana nam je kao dar, kao dragulj po njoj možemo spoznati tko smo. Mi smo pozvani da Mariju uvedemo u svoju kuću. Kako mi možemo Mariju uvesti u svoj život? Kad zazvoni zvono ako izmolimo “Anđeo gospodnju” uvodimo ju u svoju kuću, uvodimo Nju i riječ koja tijelo postaje u nama. Ujutro u podne i navečer okupljajmo se oko stola i oko nje. I kad izmolimo “Zdravo Marijo” uvodimo Ju u kuću. Kad uzmemo krunicu u ruku, uvodimo Ju u kuću. Ona nas i večeras uvodi u ovo najsvečanije otajstvo otajstvo proslave Isusova umiranja, njegove smrti i uskrsnuća – svete mise. Ona je dionica na Kalvariji, ona je dionica i ovdje s nama – rekao je vlč. Radoš.

 

Priredila Vesna Milković

29.8.2013. – osmi dan

 

DEVETNICA “GOSPI OD SUZA”(8.dan): Cjelonoćno klanjanje pred Presvetim

Tijekom devetnice mnogi su vjernici iz okolnih sela, ali i iz udaljenijih mjesta pa i Požege, hodočastili u Pleternicu pješice. Svaku večer to su činili i vjernici kuzmičke župe. Ivani Stjepić samo je 12 godina. – Nije mi teško iako sam proteklih dana nabila žuljeve. Zato sam danas došla u japankama. Pješice na devetnicu dolazim od 3.razreda – rekla je Ivana. Veselko Sesar je mnogo stariji i po godinama bi Ivani mogao biti djed. – Svaku večer nas dolazi dvadesetak i to različitih godina. Dolazim pješice i molim se za neke osobne nakane i za moju obitelj – rekao je V. Sesar.

U propovijedi na svetoj misi vlč. Bože Radoš je istakao kako devetnica nije obična pučka pobožnost koju je netko ‘eto tako’ pokrenuo. – Ona je utemeljena u Svetom pismu u kojemu je broj 9 znak novine a 10 znak punine i to se vidi u više primjera. Zato smo i mi željeli ovih dana zaviriti u riječ Božju i zamoliti Gospodina da nam da milost – rekao je vlč. Radoš.

Kao i svake godine nakon svete mise uoči posljednjeg dana devetnice u župnoj crkvi sv. Nikole održano je cjelonoćno klanjanje pred Presvetim. Molili su i pjevali sve do jutra časne sestre sv. Vinka iz Požege, vjernici požeške župe sv. Leopolda Mandića i Križari, potom bogoslovi i mladi, FRAMA župe sv. Duha Požega, vjernici sv. Terezije Avilske Požega, članovi Molitvene zajednice “S Marijom kroz život” crkve sv. Lovre, lektori pleterničke župe sv. Nikole, Molitvena zajednica Gospi od Suza i članovi Djela za duhovna zvanja, potom Hrvatska katolička udruga medicinskih sestara i tehničara u Požeškoj biskupiji, bračni parovi i obitelji te na kraju časne sestre Kćeri Božje ljubavi.

Priredila Vesna Milković

Devetnica Gospi od Suza
31.08.2013. – svetkovina Gospa od Suza

ZAVRŠENA DEVETNICA “GOSPI OD SUZA”: U Godini vjere potrebno je provjeriti jesmo li Isusovi vjernici

Nekoliko desetaka tisuća hodočasnika iz raznih mjesta Požeške biskupije, te susjedne Đakovačko-osječke nadbiskupije, okupilo se i ovog 31.kolovoza na prostoru kraj pleterničke župne crkve. Svečano euharistijsko slavlje posljednjeg dana devetnice “Gospi od Suza” predvodio je požeški biskup msgr.dr.Antun Škvorčević koji je u pozdravu vjernicima kazao kako je i ovo hodočašće važna točka duhovnog hoda Požeške biskupije u Godini vjere na kojoj po zagovoru Isusove Majke želimo obnoviti svoju krsnu pripadnost Isusu Kristu i njegovoj Crkvi.
Na početku propovijedi biskup se prisjetio doživljaja kada je kao bogoslov putovao vlakom u Zagreb i pritom slušao priču jedne žene koja je imala problema s mužem alkoholičarom a usto joj je umro i sin. Žena je tada rekla da je duhovnu snagu našla nakon što je došla na devetnicu u Pleternicu. – Ženino rješenje ženinih životnih problema tada mi se učinilo ponešto naivnim ali, kad sam počeo dolaziti u Pleternicu na hodočašća, otkrio sam tajnu snage Marijinih suza – rekao je biskup Škvorčević. Baš u Pleternici,kazao je biskup, shvatio je koliko je jednostavno a istinito i duboko iskustvo one žene u vlaku o vlastitoj slobodi i spremnosti da prihvati trpljenje za koje je bila osposobljena na hodočašću Gospi od suza. Istaknuo je kako je Marija tijekom trinaest hrvatskih stoljeća, napose u teškim vremenima komunističkih progona sakupljala naše ljudske suze nemoći u svoje majčinsko srce, sjedinjavala ih sa svojim i Sinovljevim moćnim suzama ljubavi, služila našoj slobodi kojom su mnoge majke, muževi i žene, mladi i stariji prihvaćali patnje, svjedočeći vjernost Bogu, vrijednostima i svetinjama, te da smo uz njezinu pomoć pobjeđivali napast malodušja i beznađa. Naglasio je koliko je u današnjem hrvatskom društvu potrebno naviještati i svjedočiti snagu Isusove patnje i križa, pomoći mladima da ne postanu žrtvom hedonizma, robovima ovisnosti o različitim porocima, ljudima izgubljenog dostojanstva i nade. – Napose u Godini vjere potrebno je provjeriti jesmo li Isusovi vjernici upravo u prihvaćanju trpljenja i nevolja života – istakao je biskup te je pozvao hodočasnike da i danas zahvale Isusovoj Majci za njezino služenje ovdje u Pleternici našim patnjama i suzama, našoj slobodi i pobjedi u Isusovu Križu.

Na kraju misnog slavlja pleternički župnik i rektor svetišta Gospi od Suza preč. Antun Ćorković još
jednom je zahvalio biskupu Škvorčeviću što je 2005.godine Pleternicu proglasio svetištem Gospe od Suza a zahvalu je uputio i vlč. Radošu koji je bio voditelj ovogodišnje devetnice.

Priredila Vesna Milković