2016-08-31_Gospa_od_suza_2016

SVETIŠTE GOSPE OD SUZA – PLETERNICA

Devetnica Gospi od Suza od 23.08.-31.08.2016.

Devetnica Gospi od Suza
23.08.2016. – prvi dan

 U Pleternici je počela devetnica Gospi od Suza. Pobožnost je to koju je u ovoj župi, prije 61 godinu, pokrenuo bivši župnik msgr. Ljudevit Petrak a nastavio sadašnji preč. Antun Ćorković. Ovogodišnji voditelj Devetnice je otac (pater) Danijel Čolo, karmelićanin iz Zagreba kojega je na početku mise pozdravio rektor Svetišta Gospe od Suza preč.Antun Ćorković i za uspomenu mu poklonio križ.

  1. Danijel je rođen 1977. u Sarajevu, župa Stup. Redovnik je i svećenik, član Hrvatske karmelske Provincije sv. Oca Josipa. Nakon srednje veterinarske škole upisao je Institut za kršćansku duhovnost i Filozofsko-teološki smjer na matičnom fakultetu – KBF-u u Zagreb. Za svećenika je zaređen 2013. Pastoralno je djelovao na otoku Krku, a od 2014. obavlja službu župnog vikar u Remetama, Zagreb. Osim pastoralnog djelovanja u župi održava duhovne vježbe, pučke misije te duhovne obnove u nekim redovničkim zajednicama i župama.

Da malo pobliže upoznamo o. Danijela, evo vrlo kratkog izvoda iz razgovora kojeg je o. Danijela vodio u Katoličkoj tiskovnoj agenciji u veljači 2016. godine, prije ovogodišnje korizme, a kojeg je vodio Željko Ivković.

Kakav je zapravo odnos posta i korizme budući da se postiti može tijekom cijele godine?

Svako odricanje ima za cilj da postignem nešto više u životu. Korizma me treba uvijek nanovo uvoditi u neistražive dubine Božje ljubavi. Kršćaninom se ne rađa, nego postaje. Čuvajmo se uhodanih korizmenih „šablona“ koji ne dovode do promjene. Molimo da budemo više ljudi koji ćemo odražavati sliku živoga Boga na zemlji. Da živimo dostojanstvo čovjeka koji je odraz vječnosti i onoga što oko nije vidjelo, uho čulo, a Bog je pripravio onima koji vjeruju i vrše njegovu volju. Smisao korizme danas: ako sam obiteljski čovjek, onda tu ulogu i vršiti. Kloniti se svih onih izazova koji me odvlače od obitelji. Jedan oženjen muškarac ne može svoju ulogu muža i oca živjeti na način kako to opisuje jedna narodnjačka pjesma: „ja još uvijek kao momak živim“. Kloniti se kladionica, pretjeranih pohoda kafićima, kavanama i drugim mjestima koja me mogu zavesti da zaboravim da mi je Gospodin povjerio ulogu u životu i da se kroz tu ulogu ostvarujem za život vječni. Korizma danas: kao otac i majka, živjeti svoje krsno svećeništvo u obitelji. Pružati djeci ozračje u kojemu će, uz svu ponekad surovu stvarnost, mirisati predokus Neba. Gdje će djeca kroz očinstvo i majčinstvo svojih roditelja usvajati prave slike o Bogu.

Netko bi mogao reći kako se sve svelo na: ne jedem slatko, ne jedem meso ili ne pušim cigarete… koje biste oblike pokore preporučili današnjim kršćanima, a osobito mladima?

Svatko najbolje sebe poznaje i zna koji mu oblici pokore odgovaraju i približavaju ga sve više Gospodinu. Neka ih svatko iskoristi na svoj način, ali bih potaknuo vjernike na jedan zajednički cilj. Neka mi ova korizma omogući da Isus siđe s neke pobožne slike na zidu i postane moj živi i konkretni suputnik života. Dopusti da te hod Kalvarije u pobožnosti Puta Križa vodi do ostvarenja intimnog prijateljstva s Bogom. Kaplje znoja s Njegova lica obraćaju se tebi i govore ti „trebam tvoju pomoć“. Kad se pogled božanskih očiju susretne s mojim pogledom, „malen“ se korak zbio u mom životu. Ako ti Isus kuca na vrata, otvori mu i ne kalkuliraj s njim. Pred Bogom nema ograda. Budi pred Njim ono što i kakav jesi i dopusti mu da te mijenja, jer ne mijenja te za neke ovozemaljske prigode, već za kraljevstvo nebesko. Sve dok se s Isusom ne susretnem na osobnoj razini, za mene se ništa posebno nije dogodilo. Koliko god moj život bio savjestan još uvijek prevladava stanje nestvarnoga. Naše pobožnosti, dužnosti, sve je to pred Bogom stvarno, ali nije meni stvarno. Poslije Isusova zahvata sve se mijenja. Vjerujmo Gospodinu, On je kadar naš život, uz svu težinu, pretvoriti u slavljenički ton. Cilj je da kršćanin iz dimenzije znanja o Isusu pređe u dimenziju poznavanja Isusa. Istina, to poznavanje Isusa bit će popraćeno mnogim oscilacijama, ili da se izrazim terminom sv. Ivana od Križa, prisutnostima „tamnih noći“. Bit će trenutaka kad će nam biti potrebna velika odanost kako ga ne bismo napustili, jer smo osjećaja da nas je On napustio. Kad god dođu trenuci da bi napustio molitvu i nedjeljnu euharistiju znaj da su to trenuci napasti. Ne treba posustati. Ljubav prema Bogu ne gradi se na nekim mojim osjećajima i emotivnim stanjima, nego na djelima koji se ogledaju kroz redoviti vjernički hod koji počiva na stupovima osobne, zajedničke i naročito nenadomjestive nedjeljne euharistije. Kršćanin koji redovito slavi Božja otajstva shvatit će na razini srca, da mu je Bog najbolji prijatelj kojeg je ikad imao i ima. On nikad ne može podbaciti. Onaj koji misli da ga je Bog napustio neka se duboko zapita o svojoj vjeri. Ako nešto ne možemo dokučiti, ne očajavajmo, jer će vremenom to dokučiti nas. Ako mi se neke želje, ne znam kako plemenite bile, ne ostvare u životu, ili ono što sam u korizmi postio i molio, ne znači da nisam ostvaren. Ako nam Bog nije udijelio ono što smo željeli, ne znači da nam nije udijelio ono što nam zaista treba. U Božjemu svijetu čuda se događaju svaki dan. Najveće čudo dogodilo se u otajstvu uskrsnuća. Kad iskusiš to na osobnoj razini vidjet ćeš da ti je drugo u životu sve sporedno i ono će zadobiti svoje mjesto samo kroz prizmu tvoga osobnoga uskrsnuća na razini vjere

Devetnica Gospi od Suza
24.08.2016. – drugi dan

Pater Danijel Čolo dopustio da se snimka homilije od 24.8.2016  može čuti ovdje   Danijel-Culo_2016-08-24.mp3

Devetnica Gospi od Suza
25.08.2016. – treći dan

Pater Danijel Čolo dopustio da se snimka homilije od 25.8.2016  može čuti ovdje   Danijel-Culo_2016-08-25.mp3

Devetnica Gospi od Suza
26.08.2016. – četvrti dan

 Pater Danijel Čolo dopustio da se snimka homilije od 26.8.2016  može čuti ovdje   Danijel-Culo_2016-08-26.mp3

Devetnica Gospi od Suza
27.08.2016. – peti dan

Pater Danijel Čolo dopustio da se snimka homilije od 27.8.2016  može čuti ovdje   Danijel-Culo_2016-08-27.mp3

Devetnica Gospi od Suza
28.08.2016. – šesti dan

 Pater Danijel Čolo dopustio da se snimka homilije od 28.8.2016  može čuti ovdje   Danijel-Culo_2016-08-28.mp3

Devetnica Gospi od Suza
29.08.2016. – sedmi dan

Pater Danijel Čolo dopustio da se snimka homilije od 29.8.2016  može čuti ovdje   Danijel-Culo_2016-08-29.mp3

Izravni prijenos može se pratiti preko YouTube koju prenosi Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica

Ukoliko želite pratiti prijenose UŽIVO (od 18:55 do 21:00 sat) putem Vašeg pametnog telefona (android i iOS) molimo Vas da preuzmete aplikaciju USTREAM putem Google Play-a za android i App Store-a za iOS i povežete se na link:

http://www.ustream.tv/channel/HKCPleternica

Devetnica Gospi od Suza
30.08.2016. – osmi dan

Pater Danijel Čolo dopustio da se snimka homilije od 30.8.2016  može čuti ovdje   Danijel-Culo_2016-08-30.mp3

Izravni prijenos može se pratiti preko YouTube koju prenosi Hrvatska knjižnica i čitaonica Pleternica

Devetnica Gospi od Suza
31.08.2016. – Gospa od Suza

Pater Danijel Čolo dopustio da se snimka homilije od 31.8.2016 na svetoj misi u 16 sati može čuti ovdje   Danijel_Culo_2016-08-31.mp3

Biskup Antun Škvorčević dopustio da se snimka homilije od 31.8.2016 može čuti ovdje   Antun_Skvorcevic_2016-08-31.mp3